tips voor het kopen van een veilig fietsstoeltje

3 Tips voor het kopen van een veilig fietsstoeltje

Tips voor het kopen van een fietsstoeltje

Ben jij het gewend om overal naartoe te fietsen? Dan is het wel zo fijn om ook je kindje mee te kunnen nemen op de fiets. Handig als je je kindje naar het kinderdagverblijf moet brengen, maar ook bij het boodschappen doen, de reis naar opa en oma of gewoon als je zin hebt om een fietstochtje te maken.

Om je kindje mee te kunnen nemen op de fiets, heb je een fietsstoeltje nodig. Als je voor het eerst naar een fietsstoeltje gaat kijken, kom je er al snel achter dat er ontzettend veel fietsstoeltjes op de markt zijn. Je wil je kindje het allerbeste fietsstoeltje geven, maar welk stoeltje is eigenlijk het beste? Daar lees je meer over in dit artikel. Zo geven we je op deze pagina enkele handige tips bij het kopen van een fietsstoeltje.

Allereerst: begin niet te vroeg met fietsen

Voor we je enkele tips geven voor het kopen van een fietsstoeltje, is het goed om te weten dat je kindje pas mee mag op de fiets als hij of zij zelfstandig kan zitten. Meestal is dit tussen de zes tot negen maanden. Kan je zoon of dochter nog niet zelfstandig zitten? Dan kun je al wel een fietsstoeltje kopen, maar is het nog niet veilig om dit stoeltje te gebruiken. Even afwachten dus!

Tip 1: kies het juiste stoeltje

Er zijn twee soorten fietsstoeltjes, namelijk het stoeltje dat je voorop de fiets zet en het stoeltje dat je achterop de fiets zet. Voor een kind tot drie jaar koop je een fietsstoeltje dat je voorop de fiets kunt zetten. Is je kind al wat ouder, namelijk drie tot zes jaar oud, dan kun je beter een fietsstoeltje kopen voor achterop.

Let op: fietsstoeltjes worden verkocht in diverse gewichtsklassen. De meeste fietsstoeltjes die je voorop de fiets zet, hebben gewichtsklasse C15. Deze stoeltjes zijn geschikt voor kinderen met een gewicht tot maximaal 15 kilo. Fietsstoeltjes die je achterop de fiets zet, hebben de A15 of A22 gewichtsklasse. De stoeltjes met A15 gewichtsklasse zijn geschikt voor kinderen van 9 tot maximaal 15 kilo. De stoeltjes met A22 gewichtsklasse zijn geschikt voor kinderen van 9 tot maximaal 22 kilo.

Dit is toch handig om te weten als je een fietsstoeltje koopt, want je wil natuurlijk wel een stoeltje kopen dat het gewicht van je kindje met gemak kan dragen. En zit je kindje met zijn of haar gewicht net tussen twee gewichtsklassen in? Koop dan een stoeltje met een hogere gewichtsklasse. Niet alleen omdat dit stoeltje je kindje gegarandeerd kan dragen, maar ook zeker omdat je hier langer plezier van hebt met oog op de groei van je kindje.

Tip 2: check of het stoeltje aan de Europese veiligheidsnorm voldoet

Een fietsstoeltje dat aan de Europese veiligheidsnorm voldoet, heeft het keurmerk EN14344. Heeft een fietsstoeltje dit keurmerk niet? Dan is het stoeltje niet getest of is het stoeltje wel getest, maar bij deze test onvoldoende veilig bevonden. Hoe dan ook, kun je beter een stoeltje met veiligheidskeurmerk kopen.

Tip 3: controleer de gordel

Een veilig fietsstoeltje moet altijd een goede gordel hebben. De gordel van het stoeltje zorgt ervoor dat de schouders van je kindje niet naar voren kunnen en zet je kindje bovendien vast bij het kruis. Voor je een fietsstoeltje koopt, controleer je altijd of deze een goede en veilige gordel heeft. Twijfel je hierover? Dan kun je beter een ander fietsstoeltje kopen, met een gordel waar je je wel direct goed bij voelt.

Overigens kun je er vanuit gaan dat fietsstoeltjes die aan de Europese veiligheidsnorm voldoen, een goede gordel hebben. De gordel van een fietsstoeltje wordt namelijk uitgebreid getest, voor het stoeltje in kwestie het Europese veiligheidskeurmerk krijgt.

——————

Wil je meer blogartikelen lezen:

Lees hier over Chantal die na haar bevalling soms in een rolstoel zit.

Lees hier de weekplog van De Ondernemende Vrouw.

7 Miskramen en toch 3 succesvolle bedrijven opzetten? Lees het hier.

Michelle is moeder van 2 kleine kids en dan staat haar leven stil. Haar man gaat dood. Lees hier haar verhaal.

Ben jij op zoek naar een hele gave kinderkamer? Kijk dan eens op Zomerzoen. Zomerzoen heeft altijd geweldige aanbeidingen. Je vindt deze aanbiedingen hier.

zeaumer boomhutbed

Eva gaat trouwen en schrijft wekelijks een trouwblog. Wil je artikelen teruglezen. Je vindt ze hier.

En Bo is zwanger en schrijft blogs met als onderwerp: Auw ik ben zwanger. Je leest ze hier

Fruitvliegjes in de zomer. Hoe kom je ervan af? Klik hier.

De beste ijssalons in Nederland vind je hier.

Wij waren in de meivakantie naar Ibiza. Wil jij tips voor een vakantie naar Ibiza met kinderen? Lees dan hier.

En ga je nu BBQ’en komende dagen? Dan vind je hier de lekkerste gerechten.

Sjoerd en Rianne delen hun huishoudboekje. Lees hier wat zij wekelijks uitgeven.

musthef mannenarmbanden 4 armbanden in 1 fotoHeb jij onze nieuwe collectie armbanden voor de stoere man al gespot? Nu € 10 welkomskorting. Je vindt de collectie hier.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.