Beschuit met muisjes maar dan anders – alternatieven voor beschuit met muisjes

In Nederland is het een gewoonte om na de geboorte van een kindje het bezoek te trakteren op een beschuit met muisjes. Blauwe muisjes voor een jongetje en roze muisjes als er een meisje geboren is. Wij van Zomerzoen vinden dat een beetje standaard en tijden de geboorte van onze kinderen, wilde ik een alternatief voor de beschuit met muisjes. Maar waar komt deze traditie nu eigenlijk vandaan?

Traditie?

Waar komen de beschuit met muisjes nu eigenlijk vandaan? Deze traditie is al eeuwen oud en na het internet afgespeurd te hebben weten we eigenlijk nog steeds niet waar deze vandaan komt. Wat we wel gelezen hebben, is dat in de Middeleeuwen het niet vanzelfsprekend was om een geboorte te overleven, door de beperkte medische zorg. Op het moment dat moeder en baby gezond waren na de geboorte wilden men de buurt, familie en vrienden trakteren op een lekkernij. En dat werden de beschuiten met muisjes.

weggeefactie stoeltje zomerzoen

Ondernemer Leonie is eigenaar van Creamamalejow. Ze maakt deze prachtige stoeltjes en jij kunt er eentje winnen. Hoe? Lees haar blogartikel en laat onder het artikel de naam van jouw kindje achter. https://vakantieineentinyhouse.nl/leonie-is-ondernemer-en-heel-creatief-winactie/Je vindt het artikel hier.

Waarom muisjes?

Muisjes zijn gemaakt van anijs en vroeger dachten ze dat anijs goed zou zijn voor de borstvoeding en ook de baarmoeder na een geboorte zou laten krimpen. De muisjes waren niet alleen lekker voor het kraambezoek maar ook goed voor de kraamvrouw.

Alternatieven voor beschuit met muisjes

De leukste alternatieven hebben we voor jou verzameld.

1. Muisjes op een Scholiertje

Zet de scholiertjes heel even in een warme oven zodat de chocolade een klein beetje gesmolten is. Strooi er dan de muisjes over.

2. Muisjes op een Oreo koekje

Smelt een beetje witte chocolade au bain marie of in de magnetron. Verdeel deze over een Oreo koekje met een lepeltje en doop de koekjes met chocolade in een schaaltje waarin de muisjes liggen.

3. Kraamzoentjes

Zet negerzoentjes heel even in een oven of verwarm ze boven een gasfornuis zodat de chocolade iets gaat smelten. Strooi er dan snel de muisjes overheen.

4. Lange vingers met muisjes

Deze maakte ik 14 jaar geleden al bij de geboorte van onze dochter Fenne. Verwarm een beetje witte chocolade in de magnetron of in een pannentje (let op het brandt heel snel aan). Doop de lange vinger erin en rol ze direct daarna door de muisjes. Ik strooide de muisjes in een schaaltje.

5. Soesje met muisjes

Koop kant en klare soesjes en witte chocolade. Ook hier smelten we de chocolade weer au bain marie op het vuur of in een magnetron. Doop het soesje in de chocolade en rol ze daarna door de muisjes. Je kunt ook witte chocolade pasta gebruiken (van AH) om de muisjes te laten plakken op het soesje.

6. Nijntje met muisjes

De Nijntjekoekjes zijn uitermate geschikt voor een leuke traktatie. Je hebt naast de koekjes ook weer witte chocolade nodig. Breng de chocolade na het smelten aan op het koekje met een lepeltje en strooi er direct daarna de muisjes op.

7. Marshmellow en muisjes

Laat de bovenkant van de marshmellow een klein beetje smelten. Dit kun je doen door ze aan een sateprikker te prikken en ze boven het vuur te houden (of boven een brander voor crème brulee). Direct daarna door de muisjes rollen.

8. Cake met muisjes

Koop een cake en snijdt deze in plakken van ongeveer 1 cm. Smelt witte chocolade au bain marie op het vuur of in de magnetron. Doop de cake in de chocolade en bestrooi deze direct daarna met de muisjes.

9. Chocoladefudge met muisjes

Het recept voor deze heerlijke lekkernij vind je op Micook.nl.

10. Taart met muisjes

Dit recept met prachtige foto’s vind je op Brendakookt.nl.

Heb jij nu zelf nog een heel erg lekker alternatief dan mag je hieronder het recept achterlaten en ons de foto mailen op info@zomerzoen.nl. Wij zullen jouw recept (en natuurlijk jouw naam erbij) dan z.s.m. plaatsen op ons blog.

MEER FOTO’S EN INSPIRATIE VIND JE OP: https://nl.pinterest.com/zomerzoen/zomerzoen-delicious/

En ben je over een paar jaar toe aan een heel gaaf bedhuisje? Kijk dan eens hier:

boomhutbed jongen

En ben jij nu op zoek naar een erg origineel kinderbed? Kijk dan eens hier.

Luieruitslag. Wat kan ik eraan doen?

Heeft jouw kindje er wel eens last van? Lees hier de tips. Hopelijk gaat het helpen.

aspergeburger

Vind jij asperges ook zo lekker? De allerlekkerste inspiratietips vind je hier.

Foto voor de thumbnail is van Marjan in ’t Veld. En je kunt deze hier terugvinden: https://bit.ly/2pKEeUA

Wil jij graag tips voor een origineel kraamfeest en wil je beschuit met muisjes maar dan anders? Hopelijk hebben wij je geïnspireerd met ons blog. Heb jij tips? Laat ze ons weten dan voegen we deze toe aan ons blog.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.