Beter slapen op vakantie voor kinderen – Tips

Beter slapen op vakantie voor kinderen – Tips

De kinderen vinden het heerlijk om op vakantie te gaan. Helaas is slapen op vakantie voor kinderen minder gemakkelijk. Waar de kids thuis prima doorslapen, gaat slapen op vakantie voor kinderen bij veel ouders nog niet helemaal goed. In dit artikel lees je wat je kunt doen om het slapen op vakantie voor kinderen beter te laten gaan.

Tip 1: zorg voor een vertrouwde omgeving

Je kind slaapt het liefst in een vertrouwde omgeving. Hier voelt hij of zij zich namelijk veilig. Als het kan, neem je daarom je eigen campingbedje mee op vakantie. Kan dit niet? Neem dan andere items mee die voor je zoon of dochter vertrouwd en veilig aanvoelen. Denk hierbij aan een dekentje van thuis of de favoriete knuffel van je kind. Hoe vertrouwder de omgeving, des te beter je kind slaapt.

slapen op vakantie baby peuter kleuter

Tip 2: laat je kind wennen

Neem je je eigen campingbedje mee op vakantie? Laat je kind hier dan alvast in wennen. Dit doe je door je kind al voor de vakantie enkele nachten in het campingbedje te laten slapen, in zijn of haar eigen kamertje. Als het campingbedje vertrouwd is, is de kans groot dat die kleine ook in een vreemde omgeving goed in het bedje kan slapen. Je kunt ook pas op vakantie beginnen met wennen, maar dit duurt wel langer en is bovendien stressvoller voor je kind én voor jou. Wij raden je dan ook aan om thuis te beginnen.

Tip 3: laat je kind bij je in de buurt slapen

Natuurlijk wil je je kind stimuleren alleen te slapen, maar op vakantie is dit soms iets te spannend. Is je kind geen gemakkelijke slaper? Laat hem of haar tijdens de vakantie dan bij jou in de buurt slapen, bijvoorbeeld door het campingbedje naast je eigen bed te zetten. Bijkomend voordeel: zo ben je sneller bij je kind als hij of zij ’s nachts moet huilen en is de kans minder groot dat de hele camping wakker wordt.

Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw kinderkamer? Wij delen tips.

Tip 4: ga een eindje rijden

Zeker als je op de camping ligt, kunnen veel mensen last hebben van jouw huilende kind. Wil je voorkomen dat de hele camping ’s nachts wakker ligt omdat jouw kind niet goed door kan slapen in een vreemde omgeving? Ga dan een eindje rijden ’s nachts, als je kind inderdaad moet huilen. De camping kan lekker door slapen en met een beetje geluk valt je kind in de auto in slaap. Leg je hem of haar subtiel terug in bed, dan kun je zelf ook weer lekker gaan slapen.

 

Vakantietip van Zomerzoen

kinderboerderij hof van saksen ingericht door zomerzoen

Wist jij dat Zomerzoen bij het Hof van Saksen de styling van de kinderboerderijen heeft verzorgd? Wil je weten hoe dit mooie vakantiehuis er aan de binnenkant uitziet? Bekijk het hier.

Tip 5: zorg voor een vast ritueel

Jonge kinderen houden van vaste rituelen. Thuis heb je waarschijnlijk een bepaald ritueel als die kleine naar bed gaat: op vakantie is dit ritueel weg. Hier kan je kind gestrest van worden. Is je kind gestrest, dan gaat het slapen minder goed. Zorg daarom ook op vakantie voor een vast ritueel, het liefst met een leuk spel voor je zoon of dochter. Als je het bedritueel omtovert tot een leuk spelletje, gaat je zoon of dochter gemakkelijker naar bed. En omdat hij of zij geen stress meer ervaart, gaat het slapen een stuk gemakkelijker.

Extra tip: op vakantie mag je kind best wat later naar bed dan thuis. Sterker nog, in een warm land is dit veel beter. Als je kind al om 7 uur gaat slapen, is de kans groot dat het nog veel te warm is en het bovendien lawaaiig is op de camping. Je kunt je kind dan ook beter wat later in bed liggen. Dit mag best, want het is toch vakantie!

jongenskamer inrichten

Wil jij bij thuiskomst een stoere jongenskamer inrichten? Lees dan hier hoe je dat kunt doen.

Na de vakantie is het algemeen bekend dat hoofdluis de kop weer opsteekt op scholen, kinderdagverblijven maar ook gewoon thuis. Elke eerste dinsdag na een vakantie is het bij ons luizenpluizen op school. Wil jij alles weten over: “help mijn kind heeft hoofdluis”? Klik dan hier.

Foto credits: Ciprian Sam

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Lees meer: Ga jij binnenkort op vakantie en wil je dat jouw kindje heel lekker slaapt? Lees dan hier hoe je daarvoor kunt zorgen.  […]

  2. […] Lees meer: bang dat je kindje moeilijker slaapt op vakantie? Lees onze tips. Klik hier […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.