voor het eerste een oppas in huis

Voor het eerst een oppas inhuren: informatie en tips

Het liefst let je zelf op je kinderen, maar er komt een moment dat je een ander deze verantwoordelijkheid geeft. Dit kan je moeder, je vader of je beste vriend(in) zijn, maar wat als zij een keertje niet op kunnen passen? Dan kun je een oppas inhuren. De oppas kan een bekende zijn, maar ook iemand die je via-via kent of zelfs helemaal nog nooit gezien hebt. Je betaalt hem of haar om op de kinderen te passen als jij een avondje uit gaat met je partner, een middag moet werken of een familieverplichting hebt in de avond.
Veel mensen vinden het spannend voor het eerst een oppas in te huren, zeker als ze hun oppas niet (goed) kennen. Vind jij het ook spannend een vreemde op de kids te laten passen? Lees dan eerst eens dit artikel door. Op deze pagina krijg je namelijk interessante en praktische informatie over het inhuren van een oppas. Door deze informatie tot je te nemen, weet je wat beter waar je aan toe bent en is het inhuren van een oppas wat minder spannend.

Wanneer een oppas inhuren?

Je huurt een oppas in als er iemand op de kinderen moet letten en je (schoon)ouders, je broer of zus of je beste vriend(in) niet kunnen komen. Het liefst breng je de kinderen naar een familielid of een goede kennis, maar als dit niet kan is het gelukkig nog mogelijk een oppas in te huren. Een oppas betaal je per uur om op jouw kinderen te passen.
Je kunt bijvoorbeeld een oppas inhuren als je een avondje uit gaat met je partner, maar ook als je een dagje moet werken, een verplichting hebt in de avond en ga zo maar door. Ook kun je een oppas inhuren die de kinderen naar school brengt in de ochtend en/of van school haalt als je nog op je werk bent. Een oppas die de kinderen naar school brengt, wordt ook wel een voorschoolse oppas genoemd. Een oppas die de kinderen van school haalt en op ze past tot jij thuis bent van je werk, wordt ook wel een naschoolse oppas genoemd.

De kosten van een oppas inhuren

Een oppas komt niet gratis op de kinderen letten: hier betaal je hem of haar per uur voor. Wat je moet betalen aan jouw oppas, is afhankelijk van zijn of haar uurtarief. Doorgaans maak je hier met de oppas afspraken over. Huur je een jonge oppas in, zoals bijvoorbeeld een spontane meid van 16 jaar, dan betaal je de oppas doorgaans rond de 5 euro per uur. Huur je een oudere oppas in, dan ben je al wat meer geld kwijt. Huur je een volwassene in met de juiste papieren om op de kinderen te passen, dan ben je nog iets meer geld kwijt.
Bepaal voor jezelf hoeveel geld je wil betalen voor de oppas van je kinderen. Vind je het belangrijk dat de oppas niet te duur is? Dan kun je het beste een jongere oppas inhuren, want jongere oppassen zijn doorgaans goedkoper dan oudere oppassen. Vind je de kosten niet belangrijk en vind je het uiterst belangrijk dat jouw oppas een pedagogische achtergrond heeft, dan kun je ook een oudere oppas met de juiste papieren inhuren. Deze oppas is wat duurder, maar heeft wel meer ervaring met kinderen.

Een oppas en de veiligheid van je kind

Als je een oppas inhuurt, geef je hem of haar de verantwoordelijkheid over je kind of kinderen. Dit betekent dat de oppas verantwoordelijk is voor de veiligheid van je zoon of dochter. Omdat je natuurlijk niet wil dat er iets gebeurt tijdens het oppassen, is het belangrijk een betrouwbare oppas in te huren. Heb je geen goed gevoel bij een specifiek persoon? Dan kun je beter op zoek gaan naar een andere oppas. Het is namelijk uiterst belangrijk dat je jouw kind of kinderen bij een betrouwbaar en verantwoordelijk persoon achter laat.

Het vinden van een betrouwbare oppas: 5 tips

Natuurlijk wil ook jij een goede oppas vinden. Wij geven je graag vijf tips om in contact te komen met een betrouwbare en verantwoordelijke oppas, die je met een gerust hart met je kind of kinderen achter kunt laten.

Tip 1: zoek in je eigen netwerk

Vind je het een prettiger idee om je kinderen achter te laten met iemand die je via-via kent, dan een complete vreemde? Dan zoek je jouw oppas in je eigen netwerk. Vraag eens aan je zus, je broer, vriendinnen, vrienden en collega’s wie er op hun kinderen past. Vraag ook wat de ervaring met een specifieke oppas is. Is de ervaring goed, dan kun je contact opnemen met deze oppas om hem of haar ook eens in te huren.

Tip 2: zoek met de hulp van de oppascentrale

Veel betrouwbare en verantwoordelijke oppassen zijn aangesloten bij de oppascentrale. Je kunt dit netwerk dus ook gebruiken om een goede oppas te vinden. Bekijk verschillende profielen van oppassen, vergelijk deze met elkaar en je komt er vanzelf achter welke oppas het beste bij jou past.
Zoek op de oppascentrale >>

Tip 3: laat de kinderen meebeslissen

Natuurlijk beslis jij uiteindelijk wie er op de kinderen mag passen, maar ook de kinderen hebben iets te zeggen. Zij moeten namelijk goed met de oppas om kunnen gaan. Laat de kinderen daarom tot op bepaalde hoogte meebeslissen bij het kiezen van een oppas. Vinden ze iemand echt niet leuk? Dan kun je wellicht beter op zoek gaan naar een andere oppas. Het is namelijk wel belangrijk dat de kids zich prettig voelen bij de persoon met wie je ze achter laat.

Tip 4: spreek eens af met een oppas

Het is geen prettig idee om je oppas voor het eerst te zien als je je kinderen meteen bij hem of haar achter moet laten. Want wat doe je als je toch geen goed gevoel hebt bij de oppas? En wat doe je als je eigenlijk nog wat vragen wil stellen, maar je hier geen tijd voor hebt? Wij raden je aan om eens met je oppas af te spreken voor je hem of haar inhuurt. Organiseer een soort sollicitatiegesprek, waarbij je allerlei vragen stelt en ook vragen van de oppas kunt beantwoorden. Voelt het gesprek goed? Dan kun je deze persoon zonder enige zorgen inhuren om op jouw kids te passen.

Tip 5: begin rustig

Ook als je een goed gevoel hebt bij je oppas, is het verstandig om rustig te beginnen met het oppassen. Laat de oppas niet direct de hele middag en/of avond oppassen, maar huur hem of haar eens een uurtje in. Bevalt het goed? Dan bouw je het oppassen langzaam uit tot twee uurtjes, drie uurtjes en vervolgens de hele middag en/of avond als dit nodig is.

De oppas laten overnachten

Als je tot laat in de avond weg bent, is het prettiger voor de oppas om te blijven slapen. Dit betekent dat je voor hem of haar een bed moet regelen. Een echte topper voor gezinnen met een oppas is bed Liam. Dit bed ziet er niet alleen leuk uit, maar is bovendien hartstikke praktisch. Als jij en je partner een avondje uit zijn en de oppas moet blijven slapen, rolt hij of zij gewoon de logeerlade uit. Nu kan hij of zij direct het bed in duiken, op de slaapkamer bij je zoon of dochter. Mocht er ’s nachts iets gebeuren, zoals een nachtmerrie, dan kan je oppas direct ingrijpen. En omdat het matras in de logeerlade heerlijk ligt, hoef je je geen zorgen te maken dat je oppas niet lekker kan slapen onder jouw dak. Een win-win situatie!

bron foto bunk bed xxl: Zomerzoen
bron foto: Pinterest

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.