Functionele kinderkamers in een nieuwbouwhuis

Functionele kinderkamers – Nieuwbouwhuis van Janette

Functionele kinderkamers

Functionele kinderkamers staan deze week op mijn lijstje. Voor elke ruimte in onze woning heb ik moodboards gemaakt. Zeker omdat wij een lang traject in gingen had ik daar ruimschoots de tijd voor, ja ook naast een fulltime baan en 2 jonge kinderen, en is het ontzettend leuk om te maken. Ook als je een bestaande woning koopt gaat daar meestal toch wel iets van tijd overeen, dus eigenlijk geen excuus om geen sfeerbeeld te maken! Het is praktisch, geeft inzicht en maakt voor jezelf een leidraad voor mogelijke aankopen. Je kan op allerlei manieren moodboards maken, inspiratie vinden, ideeën opdoen, maar daarover volgende week meer. Voor deze week: hoe maak ik de kinderkamers functioneel voor mama en leuk voor mijn stuiterballetjes?

Standaard functies in functionele kinderkamers

Voor elke leeftijd zijn er verschillende functies die gewoon in een slaapkamer terug moeten komen. Uiteraard te beginnen met een bed, mogelijkheid voor een bureautje, opbergruimte voor speelgoed (of gewoon rommel) mogelijk in combinatie met de kledingkast. Mijn kindjes zijn nog klein en ik moest dus ook rekening houden met de mogelijkheid voor een commode in de kamer van mijn zoon. Zindelijk maken is het project voor volgend jaar. Ook wilde ik voor hen zorgen voor écht een eigen karakteristieke kamer die op de groei mee kon. Ook niet onbelangrijk, je bouwt geen eigen huis voor maar vijf jaar. Wij tenminste niet.

 

Prinsessenkamer i.c.m. functionele kinderkamers

Na afstemming met onze prinses kwam het volgende lijstje: hoogslaper, bureau, make-up tafel (ja ook al is ze pas 5… vandaar onze prinses), kledingkast en mogelijkheid voor het spelen van “huisvrouwtje”. Gelukkig hadden we een mooie kledingkast met een grote spiegel die we in haar kamer terug konden laten komen, maar de rest?! Omdat manlief vanalles uit kan voeren wat ik in mijn hoofd heb, hebben we samen gezocht naar een passend op maat te maken model. Van Assepoester rij-koets tot prinsessenkasteel met vijf torens en een glijbaan, alles is voorbij gekomen. Maar back to reality: we hebben een kamer van ongeveer 14 vierkante meter, met een schuin dak vanaf een meter. Dus aanpassen die handel.

Functionele kinderkamers voetbalkamer

Welke type bed?

Een bed moet passen in de ruimte (denk aan looprichting,  speelruimte, opening van deuren en ramen) wat maakt dat wij gekozen hebben voor een half-hoogslaper met eronder de mogelijkheid voor het maken van een ‘woonkamer’. De trap komt aan de voorzijde van het bed (in plaats van ernaast) en de achterkant maken we op maat passend in de hoogte van de schuine kap. We hebben de achterkant zo gemaakt dat de lattenbodem op de hoek van de borstwering (muur) en de schuine kap (het dak) eindigt. Dan hoeven we geen rekje/hekje te plaatsen omdat het tegen de schuine kant zit. Leuk detail: het raampje van het ‘keukentje’ kijkt uit op de muur met het Disney kasteeltuin prinsessen behang! Dan hebben we aan de zijkant nog ruimte voor een passende (van bed tot muur) plank die dient voor het bureau (ook handig als ze straks huiswerk moet maken). De grote kledingkast zorgt ervoor dat er rust komt, alles kan natuurlijk opgeborgen worden achter de deuren. Voor een kinderkamer is melkglas voor een kastdeur niet geschikt, ik spreek helaas uit ervaring. Wij hadden nog een makkelijk in te delen (systeem)kast van dat grote geel/blauwe bedrijf staan, die ideaal is voor het (wederom) om maat maken van vakken, planken en hanggedeeltes. Opties genoeg naar ieders wens en smaak!

Functionele kinderkamers voetbalkamer

Wil je heel veel lezen over kindkamerinspiratie? Klik dan hier.

Voetbalkamer

Voetbalkamer
Voor onze kleine man hebben we meer praktisch gedacht. Wat hebben wij nodig in zijn slaapkamer: ledikant, commode en kledingkast. Deze meubels hebben we ook allemaal staan en hoeven we alleen ‘op te leuken’. Hier waren we dus een stuk sneller klaar en in overeenstemming met elkaar (ja samen klussen is erg, maar samen tot een gezamenlijk keuze komen nog veel erger!). We schilderen bijvoorbeeld zijn commode, zorgen voor dwarsliggend aankleedkussenhouder (dus met zijn beentjes tegen je aan zoals op een kinderdagverblijf) en maken op de lades van de commode andere haakjes/knopjes. Meteen een compleet ander meubel! Zijn hoogslaper en voetbalbureau komen pas over een aantal jaartjes, nu kiezen we een leuk voetballen behang omdat hij helemaal weg is van sporten! En we passen op het gekozen behang alle verdere aankleding aan. Als hij zelf wat meer kan inbrengen, komen zijn eigen wensen zeker terug in zijn kamertje. Voor nu heb ik geprobeerd om toch de inrichting bij zijn karakter te kiezen (en niet perse wat ik zelf mooi of leuk vind in de jongens kamer, je weet wel van die dino’s als haakjes, verrijdbare speelgoed bakken met leuke prints of die bergen op de muur!).

kleine kinderkamer inrichten bed Sascha

Een bed dat Zomerzoen veel verkoopt voor een functionele kinderkamer is bed Sascha. Je kunt erin slapen, huiswerk maken en je hebt een grote speelhut onder het bed.

Behang en laminaat

Ja je leest het al, we gaan voor behang. Na wikken en wegen (maar vooral ervaring van onze voorgaande nieuwbouwwoning) kiezen we niet voor stucwerk. Dit scheurt naar onze mening té snel, téveel en is in verhouding dan ook té duur. Liever een aantal jaren behang (waar de kinderen ook met vieze handjes en potloden tegen aan (los) kunnen gaan) en dan, als de woning niet meer zo ‘werkt’ en de scheurvorming een heel stuk minder is, de woning laten stucen.

Functionele kinderkamers slaapkamer

Wat ook belangrijk is, is dat we één item hebben gekozen en daar de rest van de kamer op af hebben gestemd. In het geval van onze kinderkamers: het motief behang. Voetballen en Disney prinsessen. Zelfs de laminaat vloer hebben we bij beiden behangen laten matchen. De verkopers in de winkel zagen me aankomen met  mijn moodboards… maar het heeft wel onwijs geholpen! Zorg dus altijd dat je de basis bij hebt vanuit waar je werkt om te stijlen en hou daaraan vast. We hebben uiteindelijk een rustige lichtbruine vloer gekozen (goud glitter behang met disney prinsessen schreeuwt al genoeg dacht ik zo) die in allebei de kamers een andere tint lijkt te hebben. Verschillende kleuren in één plank geeft een andere beleving bij blauw of bijvoorbeeld roze. Nog een tip: ga dus ook altijd kijken of bestel een voorbeeld plank! Niet zomaar een keuze maken in de winkel, altijd even met buitenlicht kijken en matchen met je moodboard (of stukje voorbeeld behang/stof/verfstaal).

Praktische tips

Als laatste even heel iets anders waar ook rekening mee gehouden moet worden met indelen van de slaapkamer. Waar is de deur: loopruimte vrij houden en deurdraai vrij houden. En het raam: hoe draait het raam (of ramen) open en hoe valt het licht naar binnen? Beste is om looproutes (die zijn er niet zo veel in een slaapkamer, maar toch) in te tekenen en deze vrij te houden van meubels of obstakels. Met een laminaat vloer is het verstandig om rekening te houden om met de lichtinval mee te leggen. Dan zie je zo weinig mogelijk korte naden en creëert het een ruimtelijk en rustiger effect. Wil je een kamer breder laten lijken? Leg dan ook in de breedte, optisch bedrog. Als de afweging lichtinval en optisch bedrog niet uitmaakt, kies voor lichtinval (door de rust en ruimte).

Volgende keer eens wat meer over mijn terugkerende moodboards!

Voor deze week hoop ik dat je geïnspireerd hebt met mijn blogartikel over functionele kinderkamers.


Groetjes Janette

Angeliek Nelissen is al 15 jaar ondernemer en eigenaar van Zomerzoen en KusTerug. Wil je lezen hoe zij 3 bedrijven runt en ook nog moeder is van 2 kids?  Klik dan hier.

Of van mijn andere bedrijven Zomerzoen en KusTerug. Klik hier voor de blogs van Zomerzoen en hier voor de blogs van KusTerug.

Op KusTerug hebben we elke week weektoppers. Producten die we aanbieden met flinke kortingen. Je vindt ze hier.

Op Zomerzoen hebben we altijd messcherpe acties om een vet kinderbed te kopen. Klik hier voor de acties.

Wil je meepraten over een functionele kinderkamer? Laat dan hieronder een reactie achter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.