Hoeveel zakgeld | Zomerzoen heeft het uitgezocht
Hoeveel zakgeld
Wat iedere ouder zich op een bepaald moment afvraagt is: hoeveel zakgeld geef ik op welke leeftijd. Een tijdje later is het weer nadenken over de hoeveelheid kleedgeld die je zoon of dochter nodig zal hebben. Beiden zullen vaak vragen om discussies binnen ieder gezin.
Leergeld
Zo leert je zoon of dochter, misschien al op jonge leeftijd, hoe ze met geld om moeten gaan en daar hebben ze op latere leeftijd alleen maar plezier van. Hoe vaak hoor je ouders niet zeggen: “het geld groeit niet op mijn rug”. Kinderen leren niet alleen om zelf te bepalen waar zij het geld aan uitgeven maar ook dat geld niet oneindig beschikbaar is. Die manier van denken vormt de hersenen op een positieve manier en is heeft dus een positieve uitwerking op hun ontwikkeling. Zo leren zij bijvoorbeeld dat geld niet alleen bedoeld is om leuke dingen mee te doen maar dat er soms ook dingen gekocht moeten worden die alleen maar noodzakelijk zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat zij leren sparen voor grotere uitgaven, denk aan een avondje bioscoop of op stap gaan met vrienden of vriendinnen. Later zal er gespaard moeten worden voor bijvoorbeeld een vakantie met vrienden of vriendinnen.
Lees meer: traktatietips voor kinderen op de basisschool. Klik hier
Jouw taak als ouder
Jij als ouder zal hier, in de meeste gevallen en vooral in het begin, nog aardig wat invloed op uit moeten oefenen. De vraag die altijd zal blijven is, welk weekbedrag is geschikt.
Tips van het Nibud
Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting wil ouders graag helpen bij de zakgeldvraag.
Onderstaande tabel is afkomstig van hun website. Deze tabel geeft richtlijnen weer voor zak en kleedgeld in euro’s per maand.
5 jaar zakgeld 0.50 euro kleedgeld 0 euro
6 jaar zakgeld 1 of 2 euro kleedgeld 0 euro
7 jaar zakgeld 1 of 2 euro kleedgeld 0 euro
8 jaar zakgeld 1 of 2 euro kleedgeld 0 euro
9 jaar zakgeld 1.20 tot 2 euro kleedgeld 0 euro
10 jaar zakgeld 1.70 tot 2 euro kleedgeld 0 euro
11 jaar zakgeld 2 tot 2.30 euro kleedgeld 0 euro
12 jaar zakgeld 15 tot 20 euro kleedgeld 50 euro
13 jaar zakgeld 15 tot 20 euro kleedgeld 50 euro
14 jaar zakgeld 18 tot 20 euro kleedgeld 56 euro
15 jaar zakgeld 20 tot 22 euro kleedgeld 56 euro
16 jaar zakgeld 22 tot 25 euro kleedgeld 60 euro
17 jaar zakgeld 22 tot 26 euro kleedgeld 60 euro
18 jaar zakgeld 25 tot 30 euro kleedgeld 60 euro
Lees meer: klusjes in huis voor kinderen. Klik hier
Een tiener krijgt hoeveel per week
Op het moment dat je zoon of dochter naar het voortgezet onderwijs kun je het best het maandbedrag verhogen. Hoeveel kleedgeld je je zoon of dochter geeft is een moeilijkere kwestie. Dit is een beetje afhankelijk van wat hij of zij van het kleedgeld moet gaan betalen. Is het je bedoeling dat hij of zij echt alles zelf gaat betalen of zal hij of zij ook nog wel eens iets van jou krijgen? Op het moment dat je zoon of dochter de leeftijd van 18 jaar bereikt kun je het best stoppen met zak en kleedgeld. Het is nu echt de hoogste tijd om zelf te gaan verdienen. Alles wat zij geleerd hebben over omgaan met je eigen geld kunnen ze nu daadwerkelijk helemaal zelf toe gaan passen.
Overleggen met je kind over de hoogte van het kleedgeld
Vanaf 12 jaar kan een kind al aardig goed begrijpen hoeveel ruimte er is voor zak en/of kleedgeld. Afhankelijk van je eigen situatie kun je met je kind best overleggen wat de hoeveel zak-kleedgeld gaat worden. Kinderen kunnen echt wel begrijpen dat je als 1-oudergezin of als je rond moet komen met een uitkering, je niet zoveel aan zak-kleedgeld uit kan geven dan de ouders van zijn/haar vriendje/vriendinnetje die allebei een goedbetaalde baan hebben. Ook de aanwezigheid van broers of zussen kan zorgen voor een lager bedrag aan zak-kleedgeld. Ook dat kun je gerust bespreekbaar maken.
Volg jij ons hier al?
Pinterest klik hier
Instagram klik hier
Facebook klik hier
Wil jij meepraten over de hoogte van het zakgeld voor jouw kind? Laat dan een reactie achter bij dit bericht.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!