leuke huisdieren voor kinderen

De leukste huisdieren voor kinderen

Huisdieren en kinderen gaan niet altijd heel gemakkelijk samen. Wij hebben onze likers op Facebook gevraagd naar hun favoriete huisdier en waarom het dier favoriet is en geschikt voor kinderen.

Wel geschikt voor kinderen

Als je hond en kat zegt denk je niet meteen aan een roofdier. En toch vallen honden en katten hier wel onder. Honden en katten gaan prima samen met kleine kinderen maar kijk wel uit bij bepaalde rassen. Zij staan erom bekend dat ze niet altijd even lief zijn voor kleine kinderen. Minder geschikt zijn vecht- of waakhonden. Honden die wel geschikt zijn voor kleine kindjes zijn Labradors, Golden Retrievers en Maltezers. Natuurlijk geldt dit niet voor alle honden. Er zullen ook best hondenrassen zijn die wij hier noemen als “oppassen”. Maar die toch heel lief zijn voor kinderen.
Cavia’s, hamsters en konijnen geschikt voor kleine kinderen?
Konijnen, cavia’s en hamsters zijn over het algemeen minder geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. Een konijntje of hamster dat valt, kan een pootje breken. Een konijntje heeft de neiging met de achterpootjes te trappelen als het niet goed opgepakt wordt. Deze diertjes vinden het ook niet zo prettig als ermee rond gedragen wordt en dat is aan een peuter of kleuter soms wat lastig uit te leggen. Een hamster kan happen als je dit diertje ineens wakker maakt. Tamme ratjes zijn wel uitermate geschikt voor kleine kids. Ratjes vinden het over het algemeen leuk om samen met kinderen te spelen.
 

Is een huisdier goed voor kinderen?

Een kind leert verantwoordelijk te zijn als het een huisdier krijgt om echt voor te zorgen. Verder is een huisdier ook een echt maatje als een kind het soms lastig heeft door bijvoorbeeld een scheiding of het minder lekker in het velletje zitten door een situatie op school. Maar een huisdier is ook goed voor de fysieke gezondheid van een kind. Waarom dat lees je hieronder.
 
 
EEN ECHTE VRIEND
Een huisdier kan een échte vriend voor een kind zijn. Een knuffel maatje waarbij het alle problemen kwijt kan.
NOOIT MEER EENZAAM
Een kind kan zich minder eenzaam voelen als een huisdier in de buurt is.
MINDER STRESS
Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat gezinnen met een huisdier minder stress beleven. Gezinnen met een huisdier maken, volgens dit onderzoek, minder cortisol aan en verhoogde een huisdier het hormoon dat je blij maakt aan. Ook kinderen met een huisdier hebben minder stress ervaren door bv. een echtscheiding of iets spannends op school.
JE HERSENEN VINDEN EEN HUISDIER OOK FIJN
Een ander onderzoek heeft uitgewezen dat bejaarden met een huisdier een hersenfunctie hebben die vitaler is dan ouderen zonder huisdier. Een beter concentratievermogen is hiervan een positief onderdeel.
MINDER DIABETES ONDER HUISDIERBEZITTERS
Kinderen met diabetes type 1 zijn gebaat met een leven volgens een bepaald strak ritme. Een huisdier zorgt voor meer ritme en regelmatig en dit komt de bloedsuiker ten goede. Fijne bijkomstigheid is een dier dat uitgelaten moet worden. Een ochtend- of avondwandeling heeft ook een positief effect op de bloedsuikerspiegel.
 

Lief zijn voor je huisdier

Huisdieren vinden het vaak niet fijn om de hele dag geknuffeld te worden. Ze houden ook van rust en een huisdier kan helaas niet gemakkelijk uitleggen waarom het de rust ook nodig heeft. De enige manier om dat te laten blijken is door te bijten of krabben. Zorg ervoor dat je huisdier op vaste tijden geknuffeld mag worden. Dat geeft voor iedereen rust en regelmaat.
 

Aaien en knuffelen

Wij leggen onze kinderen altijd uit dat ze een hond of kat mogen aaien of knuffelen als het beest zelf naar ze toekomt. Dus op het moment dat een hond of kat lekker ligt te slapen, mag er niet geaaid worden. Ook de kop (of hoofd) van beesten is meestal een gevoelig deel van het dier en de meeste dieren vinden het dan ook niet zo fijn om daar geaaid te worden. Houd daar rekening mee. Ook het aanraken van de bek, ogen en oren vinden de meeste dieren niet fijn. Dus daar mogen onze kids ook niet aaien.
 

Je huisdier hoort er echt bij

huisdier op voordeurplaat
 
Wist jij dat er zelfs speciale voordeurstickers zijn waar ook jouw huisdieren op kunnen komen staan. Je poes, hond, konijn hoort gewoon bij jouw gezin. Je vindt de sticker hier.
 

Bijzondere huisdieren van onze volgers op social media

Lilian Pelzers: wij hebben lang slangen gehad, mijn oudste (toen 5 jaar) was bang voor honden, maar vond de slangen geweldig. Zat rustig op de bank TV te kijken met de python op haar schoot.
Antoinette van Tulden: onze zoon heeft een hamster. Gekregen met zijn verjaardag. En we hebben een agapornis (een dwergpapegaaitje).
Susanne Daanen-van der Wal: wij hebben een salamander en een agapornis. Een huisdier is goed om diverse redenenen: sociale vaardigheden, respect, weerstand, vriendschap en vertrouwen.
Brechje van Woekom: wij hebben een paard, 2 honden, een kat, 2 cavia’s en 5 kippen. Een echte beestenboel. En volgende week komt er nog een Shetlander bij.
Elly Overbeek: wij hebben cavia’s. Omdat ze “communiceren” en hebben nog nooit gebeten. Je kunt lekker met ze knuffelen en ze hoeven geen vroege of late wandeling.
Laura Stout-de Wit: onze zoon Finn met bouvier Enzo. We wilden een echte familie waakhond. En dat is hij zeker. Een waakhond maar met een fantastisch karakter. Een echte boef.
Natasja Saidi: wij hebben guppies en maanvissen.
Debbie Verbeeck: wij hebben een kakariki, soort parkiet. De kids vinden het zo leuk. Maar we moeten hem nog tam maken.
Marja Bekker: wij hebben een papegaai.
 
 
 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Overwegen jullie een huisdier? Wat past het beste bij jullie gezin? Lees het hier. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.