kinderkamer peuter inrichten

De kinderkamer inrichten: 6 algemene tips

Bij het inrichten van een kinderkamer ben je niet alleen bezig met het thema van de slaapkamer. Je moet ook denken aan de internetverbinding in de ruimte, de gordijnen op de slaapkamer en de juiste verlichting. Heb jij het thema van de kinderkamer al helemaal bedacht, maar heb je nog niet nagedacht over de internetverbinding, de gordijnen, de verlichting en andere belangrijke zaken? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven we enkele extra tips om de slaapkamer van je zoon of dochter goed in te richten. Met de tips in dit artikel maak je de slaapkamer van je zoon of dochter helemaal af.

Zorg voor een goede internetverbinding

Zelfs als je zoon of dochter nog erg jong is, heeft hij of zij internetverbinding nodig op de slaapkamer. Niet alleen omdat hij of zij op latere leeftijd ook zal gaan surfen op het internet, maar ook omdat je voor bepaalde activiteiten nu ook al internet nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een filmpje streamen op de slaapkamer of wil je online muziek streamen, dan heb je ook op de slaapkamer van je jonge zoon of dochter een goede internetverbinding nodig.
Je kunt een vaste internetverbinding gebruiken op de slaapkamer van je zoon of dochter, maar je kunt er ook voor kiezen een draadloos WiFi-netwerk te gebruiken. Wij raden je aan een draadloos netwerk te gebruiken in het hele huis, zodat je niet vast zit aan vaste internetkabeltjes. Schaf een router van TP-Link aan, stel deze router in en je hebt in het hele huis – ook in de kinderkamer – een goede internetverbinding. En is de verbinding op de kinderkamer slecht? Dan kun je een extra WiFi versterker aanschaffen om de verbinding te verbeteren.
Bekijk deze WIFI versterker bij Bol.com >>

Check de spanning in de ruimte

In het gemiddelde huis leveren stopcontacten 230 Volt spanning. Het kan zo zijn dat er in jouw huis een lagere spanning wordt geleverd door de stopcontacten. Dit betekent dat de stopcontacten in de kinderkamer ook een lagere spanning leveren. Het is belangrijk dit te controleren, simpelweg omdat niet alle apparaten op een lagere spanning werken. Wil je een radio, een televisie of een ander elektrisch apparaat kopen voor op de kinderkamer en wil je zeker weten dat dit apparaat werkt? Dan check je eerst even wat de spanning is op de kinderkamer. Gaat het om een spanning van 230 of 220 Volt, dan weet je zeker dat het elektrische apparaat gewoon zal werken op de kinderkamer. Alleen als de spanning veel lager is, zal het apparaat niet werken op het gewone stroomnetwerk.
In de kinderkamer wordt dezelfde spanning geleverd als in de rest van het huis. Heb je in de rest van het huis totaal geen moeite bepaalde elektrische apparaten te gebruiken, dan weet je zeker dat dit in de kinderkamer ook geen probleem zal zijn.

Leg de telefoon niet op het nachtkastje

Veel kinderen hebben een eigen telefoon. Als ze gaan slapen, ligt de telefoon doorgaans op het nachtkastje. Dit is lekker gemakkelijk, maar in feite is het niet verstandig de telefoon op het nachtkastje te leggen als je zoon of dochter gaat slapen. Een telefoon straalt namelijk altijd bepaalde straling uit. Hier merk je overdag niet zo veel van, maar kun je in de nacht veel last van hebben. De straling van een telefoon kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je zoon of dochter vaker wakker wordt ’s nachts, meer nachtmerries heeft en minder diep slaapt. Wil je dat jouw kind een goede nachtrust heeft? Dan leg je de telefoon niet op het nachtkastje. Dit geldt overigens niet alleen voor de mobiele telefoon, maar ook voor de telefoon van de vaste lijn in huis. Ook dit toestel straalt bepaalde straling uit en kan beter niet op het nachtkastje liggen.
Daar komt nog bij dat een telefoon op de late avond voor afleiding kan zorgen. Ligt de telefoon op het nachtkastje, dan is het wel heel verleidelijk om nog even een spelletje te spelen of nog even een berichtje te versturen. Wil je dat jouw zoon of dochter goed slaapt, dan neem je deze afleiding weg. Laat je kind de telefoon voor het slapengaan inleveren en je voorkomt niet alleen dat hij of zij slecht slaapt door de straling van het toestel, maar ook dat de nachtrust verstoord wordt door de afleiding die de mobiele telefoon met zich meebrengt.

Zet een boxje neer op de kinderkamer

Houdt jouw zoon of dochter veel van muziek? Dan is het leuk een boxje op de kinderkamer te zetten. Door een boxje op de kinderkamer te zetten, geef je jouw kind de mogelijkheid zichzelf te uiten door zijn of haar favoriete muziek te luisteren. Je kunt een boxje aanschaffen die je op het stroomnetwerk aan moet sluiten, maar je kunt ook investeren in een draadloze box. Het voordeel van een box zonder draad, is dat je deze box ook in andere ruimtes in huis kunt gebruiken. Er zijn zelfs boxjes die je mee kunt nemen onder de douche, zoals de JBL Charge 2 Plus. Deze box maakt badderen of douchen net iets leuker. En komt je kind onder de douche uit, dan neemt hij of zij de box gewoon weer mee naar de slaapkamer.
Bekijk deze JBL Charge 2 Plus geluidsbox >>
Als je een box aanschaft voor op de kinderkamer, kan het goed zijn hier een paar regels voor op te stellen. Je wil natuurlijk niet de hele dag in de keiharde muziek zitten thuis. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de muziek nooit harder mag staan dan een bepaald volume (ook prettiger voor de buren!) en dat de muziek nooit in de vroege ochtend of in de late avond aan mag staan. Door duidelijke regels op te stellen over het draaien van muziek, houd je de controle in huis en weet je zeker dat anderen geen last hebben van de nieuwe aanwinst van jouw zoon of dochter.

Koop verduisterende gordijnen

Slaapt jouw zoon of dochter altijd slecht in de lichtere zomermaanden? Dan is de kans groot dat dit door de gordijnen in de kinderkamer komt. In de zomer wordt het later donker en wordt het bovendien eerder licht. Hangen er geen verduisterende gordijnen in de kinderkamer, dan is het lastiger in slaap te komen en wordt jouw zoon of dochter bovendien eerder wakker. Wil je hier verandering in brengen, zodat je zoon of dochter een betere nachtrust krijgt? Dan hang je verduisterende gordijnen op.
Verduisterende gordijnen laten geen licht door. Dit is fijn in de zomermaanden, maar ook in de winter. Zeker als jouw kind overdag nog wel eens een dutje doet, is het fijn om verduisterende gordijnen in de kinderkamer op te hangen. Je doet de gordijnen dicht en je zoon of dochter heeft geen last meer van het licht van buiten. Dit maakt het gemakkelijker in slaap te komen, maar zorgt er ook voor dat je kind veel langer door kan slapen in de ochtend. Zeker in de zomer zijn verduisterende gordijnen een must, simpelweg omdat je kind veel sneller in slaap valt met deze gordijnen en niet meer wakker zal worden om 6 uur in de ochtend door het eerste daglicht.

Zorg voor subtiele verlichting

In de slaapkamer kun je beter subtiele verlichting ophangen, ofwel verlichting die niet te fel licht geeft. Ten eerste is subtiel licht veel prettiger direct na het ontwaken. Maak je je kind wakker door een felle lamp aan te doen, dan is de kans groot dat hij of zij chagrijnig uit bed komt door de plotselinge overgang van een donkere kamer naar een felverlichte slaapkamer.
Daarnaast is een lamp met subtiel licht beter in de avond. Heb je fel licht in de kinderkamer hangen, dan blijven de hersenen erg alert. Dit betekent dat als jouw zoon of dochter eenmaal in bed ligt, het lastig is in slaap te komen. De hersenen blijven simpelweg nog eventjes wakker, opgepept door het felle licht dat zojuist aan heeft gestaan in de slaapkamer. Hangt er een lamp met subtiel ligt in de slaapkamer, dan is het donkerder in de kinderkamer voor het slapengaan. Dit betekent dat de hersenen niet opgepept worden, maar zich beter voorbereiden op de nachtrust. Je kind valt sneller in slaap en dit betekent dat jij beter van je vrije avond kunt genieten.
 
bron foto: Pinterest

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.