wanneer komt mijn kind in de pubertijd

Wanneer komt mijn kind in de pubertijd

Wanneer komt mijn kind in de puberteit?

Het voelt als de dag van gisteren dat je jouw kind voor het eerst op je borst kreeg na de bevalling. Nu, vele jaren later, is je zoon of dochter flink gegroeid. Het lijkt net of de stem van je zoon zwaarder is geworden. Of je begint je ineens af te vragen wanneer je dochter voor het eerst ongesteld zal worden: ze is namelijk zo snel groot geworden. En zie je daar nou een haar onder de oksel? Je vraagt je steeds vaker af: wanneer komt mijn kind in de puberteit? Op deze vraag geven wij je graag een antwoord.

Op deze pagina krijg je het antwoord op de vraag ‘wanneer komt mijn kind in de puberteit?’. Goed om te weten: ieder kind is anders. Het antwoord dat in dit artikel wordt gegeven op de vraag ‘wanneer komt mijn kind in de puberteit?’, is dan ook niet relevant voor iedere ouder.

wanneer komt mijn kind in de pubertijd

Wil jij zo’n hele gave fiets voor jouw kindje? We hebben nu een winactie met dit bedrijf. Like hun Facebookpagina om kans te maken.

De start van de puberteit

De meeste kinderen komen rond de leeftijd van 10 jaar oud in de zogeheten prepuberteit. De prepuberteit leidt de échte puberteit als het ware in. Je kind kan bijvoorbeeld haren krijgen onder zijn of haar oksels. Jongens krijgen ineens meer spieren en kunnen een zwaardere stem krijgen. Meisjes krijgen rondere vormen en worden wellicht al ongesteld. Na de prepuberteit start de echte puberteit vanzelf. Dit kan enkele maanden duren, maar ook enkele jaren.

Wanneer de puberteit start, verschilt per kind. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren, waaronder de voeding die je kind eet, de buurt waarin jullie wonen en zelfs de plek in de kinderrij (jongste, middelste, oudste). Het is dan ook niet goed te voorspellen wanneer jouw zoon of dochter in de (pre)puberteit zal komen.

Jongens versus meisjes

Jongens komen over het algemeen wat later in de puberteit dan meisjes. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je zoon pas rond de leeftijd van 13 of 14 jaar in de puberteit komt, terwijl je dochter op haar tiende al flink aan het puberen is. Daarnaast groeien jongens en meisjes anders. Meisjes groeien gelijkmatig en zijn rond de leeftijd van 14/15 jaar ongeveer op lengte. Jongens groeien schoksgewijs. Het is bijvoorbeeld helemaal niet zo raar als jouw zoon binnen een jaar tijd ineens 10 centimeter groeit.

Het einde van de puberteit

De meeste kinderen, zowel jongens als meisjes, zijn rond hun achttiende wel klaar met puberen. Wel verschilt ook het einde van de puberteit per kind. Sommige kinderen stoppen al op hun zestiende met puberen. Andere kinderen zitten op deze leeftijd juist in het hoogtepunt van de puberteit. Als je kind de leeftijd van 18 jaar oud heeft bereikt en officieel volwassen is, mag je er wel vanuit gaan dat het puberen voorbij is. Heb je echter een beetje pech, dan pubert je zoon of dochter nog even door.

Heb jij nog ultieme tips over het onderwerp: “wanneer komt mijn kind in de pubertijd“. Laat deze dan onder dit artikel achter.

 

vakantie met kids tips

Ben jij op zoek naar hele gave vakantie met kinderen? Wij schreven er een blogartikel over

Deze foto is gemaakt bij het Hof van Saksen. Ze hebben in de herfst van 2017 de allergrootste glijbaan van Europa geopend. Wist je dat Zomerzoen bij het Hof van Saksen 65 kinderboerderijen ingericht heeft. We hebben ze allemaal voorzien van een hele gave styling. Wil je bekijken hoe leuk het Hof van Saksen is? Dit is de website.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.