zwanger naar een festival

Zwanger naar een festival

Zwanger naar een festival

Veel mensen vinden het leuk om in de zomer diverse festivals te bezoeken. Ook jij vindt het heerlijk om festivals te bezoeken, maar sinds je zwanger bent voel je je hier toch minder prettig bij. Dit is niet helemaal onterecht, want diverse experts pleiten dat zwangere vrouwen festivals beter kunnen vermijden. Waarom? De harde muziek op een festival kan voor gehoorschade zorgen bij hun ongeboren kindje. Lees hieronder alles over zwanger naar een festival.

Hoe hard staat de muziek op een festival?

Als je op een festival bent, wil je je favoriete muziek natuurlijk wel goed kunnen horen. De organisatoren van het festival begrijpen dit maar al te goed en zetten het volume daarom lekker hard. Op de meeste festivals in Nederland ligt het geluidsvolume tussen de 103 en 105 decibel. Ter vergelijking: een drilboor produceert een geluidsniveau van 95 decibel.

Je kunt dus zeker stellen dat de muziek hard staat op het gemiddelde festival. Maar is dit echt zo schadelijk voor je kindje? In onderstaande tekst lees je hier meer over.

Zwanger naar een festival en gehoorschade voor jouw baby

Als je in een omgeving werkt waar het omgevingsgeluid 85 decibel overschrijdt, moet je hier weggehaald worden. Dit om je kindje te beschermen tegen het harde geluid in je omgeving. Dat je weg moet uit een luidruchtige omgeving als zwangere vrouw, is simpelweg vastgelegd in de wet. Eigenlijk is het dus vreemd om naar een festival te gaan als je zwanger bent, aangezien het geluidsniveau hier veel hoger ligt.

Volgens audioloog dr. Bart Vinck, tevens verbonden aan de Universiteit Gent als professor, is het zeker onverstandig om naar een festival te gaan als je zwanger bent. Hij is van mening dat zwangere vrouwen het advies zouden moeten krijgen niet naar festivals te gaan, net zoals ze het advies krijgen niet te roken en te drinken tijdens de zwangerschap.

Onderzoek van Kind en Gezin

Uit onderzoek van Kind en Gezin blijkt dat het waarschuwen van zwangere vrouwen geen overbodige luxe is. Zij onderzoeken al jaren het gehoor van pasgeborenen en stellen dat eenzijdige gehoorschade bij baby’s vaak voorkomt. Een baby met eenzijdige gehoorschade hoort goed met het ene oor, maar hoort minder goed of helemaal niet met het andere oor. Volgens Vinck is dit deels te verklaren omdat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap te veel worden blootgesteld aan hoge geluidsniveaus, bijvoorbeeld op festivals.

Toch wagen veel vrouwen het erop: zij gaan tijdens de zwangerschap toch naar een festival. Velen van hen doen dit omdat ze ooit hebben gehoord of gelezen dat de baarmoeder een groot deel van het harde geluid tegenhoudt voor hun ongeboren kindje. Dit klinkt logisch, maar toch is het allemaal niet zo gemakkelijk. Het is zeker zo dat de baarmoeder een deel van het harde geluid in je omgeving tegenhoudt. Toch is het deel van het harde geluid dat tegengehouden wordt door de baarmoeder, niet zo groot als je misschien denkt. Word jij blootgesteld aan 102 decibel geluid, dan krijgt je kindje alsnog te maken met herrie op een geluidsniveau van 97 decibel. Dit kan op de lange termijn voor gehoorschade zorgen.

Kortom: ja, je kindje kan gehoorschade overhouden aan jouw festivalbezoekje. De kans op gehoorschade is groter als je kindje vaker en per keer langer aan hard geluid wordt blootgesteld. Ga je vaak langer naar een festival, dan is de kans op gehoorschade dus groter.

Onze tip: sla die leuke festivals even over

Je weet nooit zeker of je kindje inderdaad gehoorschade zal krijgen als jij een festival bezoekt, maar je neemt liever het zekere voor het onzekere. Daarom raden wij je aan die luidruchtige festivals even te mijden als je zwanger bent. Ben je eenmaal bevallen, dan kun je vast wel een dagje een oppas inhuren om naar een festival te gaan. Of een avondje lekker borrelen bij de buren met een goede babyfoon. Nu hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je kindje gehoorschade oploopt door jouw liefde voor muziek.

 

Shoppingtips:

  1. alles voor jouw baby tijdens en na je zwangerschap
  2. luiers met grote kortingen
  3. goede babyfoon kopen

 

Lees meer:

Unieke kindernaam | de top 289 meest unieke kindernamen van Nederland

Hoeveel kinderbijslag krijg ik?

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.